Eerste voorjaarhoning geoogst

May
di 31

Vanaf begin april is het voorjaar goed van start gegaan. Veel zonnige dagen en temperaturen boven gemiddeld. De 25 bijenvolkjes in Leiderdorp en in Bloemendaal hebben zich goed ontwikkeld. Begin april is het aantal bijenvolken van 14 naar 25 gestegen met de aankoop van elf raszuivere Carnica volkjes uit Venlo.
Inmiddels zit de eerste voorjaarshoning alweer in de potjes.
Gemengde bloemenhoning uit Leiderdorp bevat veel koolzaad uit de gele bloemetjes in wegbermen. Daardoor kristalliseert deze honing snel. Het vele stuifmeel in de honing vormt het begin van het kristalisatieproces. Juist deze voorjaarshoning is geschikt voor mensen met hooikoorts. Door dagelijks een eetlepel honing te nemen went het lichaam aan de prikkels, veroorzaakt door het stuifmeel uit de bloemen.
De geoogste honing uit Bloemendaal is, net zoals vorig jaar, donker van kleur. De smaak is zeer aromatisch. Waarschijnljk hebben de bijen deze honing verzamelt van de vele meidoorns uit het duingebied.
De vraag naar goede kwaliteit honing is groter dan mijn bijen kunnen produceren. Daarom koop ik honing van betrouwbare imkers, liefst uit Leiden en omgeving. Een uitzondering dit keer is de aankoop van honing uit Noord Limburg, deze honing is afkomstig van de wilg en de esdoorn.

Komende tijd kan gekozen worden uit:
- gemengde bloemenhoning van dit voorjaar uit de Houtkamp in Leiderdorp
- meidoornhoning uit Bloemendaal
- wilgenhoning uit Noord Limburg
- esdoornhoning uit Noord Limburg
- lindehoning uit Leiden
- koolzaadhoning van vorig voorjaar van de Zuid Hollandse eilanden

 

Naar het overzicht met al het nieuws