Verenigen of een klein volkje een kans geven

Mar
do 30

De voorjaarsinspectie is door de meeste imkers inmiddels wel verricht. Is er sprake van een beginnend broednest? Misschien met al enkele ramen verzegeld broed in de grotere volken. Bij de grotere volken is het van belang te kijken of er nog voldoende voer aanwezig is. Desnoods kan worden bijgevoerd met suikerdeeg of enkele raampjes met verzegeld voer, aan weers-kanten van het broednest.
Als een volk moerloos is kan het eventueel verenigd worden met een ander klein volkje. In het voorjaar kan verenigd worden zonder een krant tussen de volkjes te leggen.
Zelf ben ik terughoudend met verenigen van volkjes, waarin de moer nog aanwezig is. Ik geef ze het voordeel van de twijfel. Vorig voorjaar had ik een Buckfast volkje met een klein kluitje bijen eind april. Ik heb het volkje in een zesramer gedaan en afgewacht hoe het zich zou ontwikkelen. Langzaam werd het groter. Gezien de grootte was het maken van een veger of broedaflegger niet aan de orde.
Tegen het inwinteren was het een redelijk groot volk met tien ramen bijen. Twee weken gelden bij de eerste voorjaarsinspectie was het één van mijn grotere volken. Geef een klein volk dus een kans en geef de moed niet te snel op.
Wat de volksgrootte betreft zijn de meeste volkjes half april op zijn kleinst.
De winterbijen van augustus, september sterven en de populatie van nieuwe werkbijen begint langzaam toe te nemen. Meestal begint een koningin half januari met het leggen van eitjes, eerst een paar honderd per dag. Dit loopt op naar 1.500-2.000 per dag.

Naar het overzicht met al het nieuws