De Europese hoornaar is de grootste en mooiste wespensoort, die in Nederland en België voorkomt. De Europese hoornaar rukt door klimaatsverandering naar het noorden op. Twee-drie jaar geleden zag ik de Europese hoornaar voor het eerst bij mijn bijenvolken in Werkendam, in de Biesbosch.
De indrukwekkende wesp kan als een Apache-helikopter, hangend in de lucht een bij pakken. Meestal zie je een paar wespen rondvliegen rond de bijenkasten. De enkele bijen die ze uit de lucht slaan zorgen niet voor een substantiële verzwakking van de bijenvolken. Dit in tegen-stelling tot de exotische Aziatische hoornaar. Hierover wordt in de bijenbladen voldoende aandacht aan besteed. Daarom ga ik daar niet verder op in.
Vorige week bezocht ik mijn bijenvolken op de Elspeterheide. Bij een bijenkroeg van een collega imker zag ik een Europese hoornaar een bij uit de lucht plukken. De Europese hoornaar rukt duidelijk op naar midden en noord Nederland.
Twee dagen geleden bezocht ik mijn bijen in de duinen van Bloemendaal. Het was zonnig, redelijk koel zomerweer rond het middaguur met een temperatuur van 22oC. De bijenkasten staan in de schaduw van diverse bomen. Opvallend was de grote hoeveelheid bijen op de vliegplank bij alle vijf de volken. Normaal zie je dit op een ’s zomerse dag bij erg warm weer. Ik vond het vreemd, totdat ik vier-vijf Europese hoornaars rond de bijenkasten zag cirkelen. Enkele hoornaars probeerden de bijenkasten binnen te dringen. Maar zodra ze waren geland op de vliegplank werden ze door verschillende aanwezige bijen agressief aangevallen, waarna ze de aftocht bliezen.
Overduidelijk waren de aanwezige hoornaars de reden voor de vele wachtbijen op de vliegplank. Het was mooi om te zien dat de bijen zich als het ware in slagorde hadden opgesteld om de opdringerige hoornaars te verjagen.