Vangkasten

Jun
do 29

Elk voorjaar zet ik in mijn bijenstal enkele lege kasten tussen mijn bevolkte bijenkasten. Dit zijn zogenaamde “vangkasten”, waarmee zwermen worden aangetrokken. 
Een enkele keer heb ik het meegemaakt dat een zwerm de lege bijenkast in trok die naast de afzwermende kast stond. 
Door vanaf eind mei broedafleggers te maken doe ik wel aan zwermverhindering. Maar ik breek op de 13de dag geen doppen. Vaak gaat het negen van de tien keer goed. Maar op 40 volken heb ik er altijd wel drie of vier die toch zwermen.
Vorige week zag ik veel bijen vliegen naar een onbevolkte kast die ik tijdelijk achter mijn bijenstal had gezet met de opening naar de schuur toe, half dichtgedrukt. In eerste instantie dacht ik aan roverij. Maar bij het openen van de dekplank bleek er een zeer grote zwerm in te zijn getrokken. De kast had als “ vangkast” gefungeerd.

Levenskracht:

Elke keer weer verbaas ik me over de levenskracht van geschepte zwermen. Een zwerm geschept eind mei staat nu op twee broedkamers en drie honingkamers en ik heb al één volle honingkamer ervan geoogst. Een andere zwerm geschept uit een eikenboom tegenover mijn bijenstal zit nu 2,5 week in een korf. De korf is van leeg nu volledig met raat uitgebouwd en ik heb een extra ring onder de korf gezet om ze voldoende ruimte te geven.  Het is een waar spektakel en fantastisch om te zien.

Demonstratiekast:

Bij de ingang van mijn bijenstal staat een demonstratiekast met zeven ramen bijen. De bijen staan in een glazenkast met een omkasting tegen kou en licht. Het volkje kwam met 2-3 ramen net de winter door. Vanaf half mei kwam er goed de gang in en werden alle zevenramen bezet. Het is een hoge kast dus de bijen kunnen naar onderen de raten uitbouwen tot twee keer de grootte van een broedkamerraam. Het volk is inmiddels explosief gegroeid en ze hebben alle ruimte volgebouwd. Alleen de uitbouw onder de broedkamer ramen heeft zodanig plaatsgevonden, waardoor ik de ramen niet meer uit de kast kan halen, zonder het uitgebouwde deel volledig te slopen. Ik heb besloten niets meer te doen en te zien hoe het volk zich ontwikkeld. Binnen enkele dagen verwacht ik dat er een zwerm afkomt. Wordt vervolgd….

Naar het overzicht met al het nieuws