Bijensterfte

Apr
do 27

Het is niet leuk om over de bijensterfte te schrijven. De meeste imkers lopen er niet mee te koop. Maar de bijensterfte heeft er weer behoorlijk ingeslagen. Zelf ben ik van de 47 volkjes er 34 kwijt. Vijf volkje zijn van het voer afgeraakt de rest is ten prooi gevallen aan de verdwijnziekte (virussen). 
Inmiddels heb ik weer tien F1 Carnica volkjes gehaald bij een imker uit Venlo. Dit doe ik al enkele jaren. Deze volkjes ontwikkelen zich elk jaar fantastisch en gaan als grote volken de winter in. Helaas overleven de meeste volken de winter niet. 
Vorig voorjaar kocht ik twaalf F1 Carnica volkjes van dezelfde imker. In de loop van het seizoen heb ik er twaalf broedafleggers van gemaakt. Van de broedafleggers heb ik in augustus nog najaarshoning en heidehoning geoogst. In de loop van de winter zijn alle 24 volkjes verdwenen of van het voer geraakt. 
De gekochte volkjes voldoen aan alle ideale eigenschappen, die een imker wenst. Alleen zijn ze niet opgewassen tegen besmette varoa met virus. Zelf heeft de koninginnekweker in Venlo nauwelijks wintersterfte. Hij behandelt ze regelmatig met oxaalzuur en doet niet aan selectie op Varoa gevoeligheid. Ik heb het idee dat de volkjes besmet raken in mijn bijenstal in Leiderdorp. Daar heb ik van de vijf locaties waar mijn bijen staan jaarlijks de meeste sterfte. 

Strategie nieuwe seizoen: 

Wat is nu het plan voor dit seizoen. Opnieuw beginnen met als uitgangspunt natuurlijke selectie. Op vier plekken buiten Leiderdorp staan enkele grote volken die de winter goed zijn doorgekomen. Hiervan ga ik nieuwe volken opkweken door begin mei van elk volk drie tot vier broedafleggers te maken. De broedafleggers doe ik in drie- of zesraams kasten en zet ze op één van de vier locaties. Niet in Leiderdorp. Ik hoop dat de populatie darren op mijn locaties buiten Leiderdorp goede eigenschappen hebben om te komen tot meer weerbare volken tegen varoa en virussen. Naast natuurlijke selectie zet ik in begin mei 5.000 grondroofmijten  per volk uit op de varoa-lade. 

Bio 1020:

Daarnaast overweeg ik Metarhizium van Bayer te gebruiken. Dit wordt verkocht onder de naam Bio 1020. De schimmelsporen van de Metarhizium schimmel zijn geënt op rijstkorrels. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik de bijen bij de vliegopening kan laten lopen over een laagje met de rijstkorrels. Waarna de bijen de schimmelsporen meenemen in het broednest. De Metarhizium doodt de varoa en is onschadelijk voor bijen. 
Vorig jaar gebruikte ik een vloeibare formulering van Metarhizium. Maar dit was beperkt houdbaar en was erg duur in aanschaf.

Naar het overzicht met al het nieuws