Honing cowboys

Sep
do 26

Volgens een artikel in de Volkskrant zijn alle imkers die hun bijen rond de Biesbosch hebben staan "Honing cowboys". Volgens de journalist zijn deze imkers alleen uit op geldelijk voordeel en hebben ze geen oog voor de natuur en de solitaire bijen die in de Biesbosch leven.

Dit alles gebaseerd op een onderzoek op Tenerife waar concurrentie tussen honingbijen en solitairebijen is aangetoond. Als imker met 26 bijenvolkjes in de Biesbosch voel ik me wel aangesproken door deze journalist.

Twee weken geleden was er een bijeenkomst voor imkers in Boskoop met een inleiding van Pieter van Breugel over wilde bijen en concurrentie van de honingbijen. Deze specialist van solitaire bijen maakte duidelijk dat onder Nederlandse omstandigheden nog weinig onderzoek is gedaan naar de concurrentie tussen solitaire bijen en honingbijen.

Specifiek over de Biesbosch ging het volgens hem om één solitaire bijensoort die tot eind augustus rond vliegt in de Biesbosch en daar dan enige concurrentie kan ondervinden van de honingbijen bij zijn zoektocht naar voldoende stuifmeel voor zijn vermeerdering.

Na begin september is er van concurrentie geen sprake. Juist in deze periode zetten de imkers hun bijenvolken neer voor het verzamelen van nectar van de springbalsemien. Hoezo honing cowboys?

Naar het overzicht met al het nieuws