Winterrust begonnen

Nov
ma 25

Voor de bijen zit het seizoen erop. Alle bijenvolkjes staan op hun winterplek. Vorige week in de Houtkamp zijn de eerste volkjes behandeld met oxaalzuur tegen varoamijt. Na een aantal koude dagen zaten de bijen op wintertros. Het meeste broed is uitgelopen dus een goede gelegenheid om de volkjes te behandelen met oxaalzuur.
Van de dertig bijenvolkjes bleken drie volkjes geen bijen meer te bevatten. Restanten van een verlaten broednest en voldoende voer wijzen op de "verdwijnziekte". De bijen voelen zich door een virus ziek en gaan ook bij lage buitentemperaturen naar buiten waar ze verkleumen en sterven. Het virus wordt overgebracht door de parasiet varoamijt. Wat rest is een lege bijenkast. 
Gisteren en vandaag (24 en 25 november) vlogen de bijen onder het genot van een mooi najaarszonnetje en hoge temperaturen nog volop. Gelukkig bij de overige vijftien volkjes in Polderpark Cronesteyn en aan de Zijldijk in Leiderdorp geen verschijnselen van verdwijnende volkjes.
Voor de imker bestaat geen winterrust.
De komende weken vraagt het maken van waskaarsen alle aandacht. Daarnaast moeten de bijenkasten die een verfje nodig hebben worden uitgezocht. Bij de Gading in Leiderdorp zijn de cliënten blij om als dagbesteding deze bijenkasten te schuren en van een nieuwe verflaag te voorzien.

Naar het overzicht met al het nieuws