Darrenbroedige koningin

Jul
di 23

Als een jonge koningin niet goed is bevrucht tijdens de bruidsvlucht gaat ze onbevruchte eitjes leggen. We noemen dit een darrenbroedige koningin.
Dit seizoen heb ik meer volkjes met een darrenbroedige koningin dan wat ik gewend ben. Ook van andere imkers hoor ik dat darrenbroedigheid meer voorkomt dan andere jaren. Waarschijnlijk wordt het veroorzaakt door het wisselvallige weer deze zomer. 
Wat te doen met een darrenbroedig volk. Allereerst is het belangrijk te weten of het om een darrenbroedige koningin gaat. Meestal kun je daar van uitgaan als 13 dagen na het maken van de veger of broedaflegger er uitgelopen doppen zijn gezien of bij het doppen breken een jonge koningin is uitgelopen. Een volk zonder koningin kan na verloop van tijd ook darrenbroedigheid vertonen door een ei-leggende werkster. 
Uitgaande van een darrenbroedige koningin kan de betreffende koningin worden opgezocht en dood gemaakt. Vervolgens kan het volk met behulp van kranten worden verenigd met een volk waarin een goede koningin aanwezig is. 
Bij kleine darrenbroedige volkjes zet ik het betreffende volk uit de rij en laat de bijen afvliegen op de overige bijenvolken. Je neemt dan afscheid van zo’n volk. Bij een groter volk met een niet-leggende of darrenbroedige koningin is het lastig om de koningin te vinden. In plaats daarvan kun je de koningin en darren van de rest van het volk scheiden door op de bodem van het betreffende volk een lege broedbak te zetten met vier-vijf uitgebouwde broedramen. Daar vervolgens een koninginnenrooster op te leggen en daarna een tweede lege broedkamer bovenop zetten. Het darrenbroedige volk sla je vervolgens af in de tweede lege bak. Met wat rook jaag je de bijen de onderste bak ik. Op het koninginnenrooster blijft de darrenbroedige koningin en darren achter. Vervolgens kan het betreffende volk worden verenigt met een goed volk.

Naar het overzicht met al het nieuws