Wat te doen met stuifmeel en verzegelde ramen van dode volkjes?

Feb
do 23

Vorige winter ben ik van de 60 ingewinterde volkjes er 48 kwijtgeraakt door de zogenaamde verdwijnziekte. 
Op een gegeven moment weet je je geen raad meer wat je moet doen met al het materiaal. Hoe hou je al die raampjes met stuifmeel, verzegelde suiker- en honingramen goed. De wasmotten staan op de loer.
Op het imkerforum was er onder imkers discussie over met name de raampjes met stuifmeel, deze ramen zijn alleen te bewaren door ze in te vriezen.
Als dat niet mogelijk is rest niets anders dan ze in de wassmelter te stoppen. Ook de raampjes met restanten van afgestorven broed gaan de wassmelter in.
Een ander discussie is mag je verzegelde raampjes van dode bijenvolkje met honing of suiker nog wel gebruiken bijvoorbeeld als voerramen voor het volgend seizoen. Loop je risico op besmetting door virussen via de honing en suikerraampjes? Volgens deskundigen kan er geen virus overdracht plaatsvinden via verzegelde suiker- of honingramen.

Winterhoning:

Ik overwinter de meeste volkjes op één broedkamer en een honingkamer. Omdat ik geen honing oogst uit de broedkamer slaan de bijen de suiker die ik voer in augustus en september voor 90% op in de honingkamer.
Van de verdwenen bijenvolken kon ik de verzegelde ramen uit de  honingkamer goed bewaren. Volledig verzegelde ramen worden niet of nauwelijks door de wasmotten aangetast.
Van de grote hoeveelheid verzegelde broedkamerramen (kantramen) ben ik vorig jaar in januari honing gaan slingeren. Tot mijn verbazing was de honing nauwelijks versuikerd. Tijdens het ontzegelen kon ik goed zien wat een suikerraam was of een honingraam. Uiteindelijk heb ik nog 100 kg honing geslingerd. Dit was een pleister op de wond.
Afgelopen najaar heb ik 47 volkjes ingewinterd. Tot nu toe ben ik 26 bijenvolkjes kwijt als gevolg van de verdwijnziekte. Aangezien ik voor biologische bestrijding van de varoamijten kies en kies voor natuurlijke selectie op mijt- en virusgevoeligheid hou ik rekening met nog meer dode volkjes.

Naar het overzicht met al het nieuws