Vlooienband funest voor bijen

Jun
do 22

Vorig jaar ontdekten onderzoekers een verhoogd gehalte aan neonicotinen in water van enkele recreatieplassen. Deze giftige stof voor insecten bleek afkomstig van de vlooienband van honden die in de recreatieplassen zwommen. Ook oplossingen die gedruppeld worden in de nek bevatten deze schadelijke stoffen. 
Recentelijk stond in dagblad Trouw een artikel over een onderzoek naar de aanwezigheid van antivlooienmiddelen en bestrijdingsmiddelen op paardenbloem uit vijftien parken. Alle onderzochte monsters bleken besmet met vier tot achttien verschillende stoffen afkomstig van diergeneesmiddelen tegen vlooien, teken en luizen. 
Ook troffen de onderzoekers onkruid- en schimmelbestrijdingsmiddelen aan die binnen een straal van 8.200 meter in de landbouw worden gebruikt. 
Zoals bekend is één van de aangetroffen stoffen imidacloprid zeer schadelijk voor de voortplanting en ontwikkeling van insecten. Fipronil zat in acht paardenbloemmonsters en is dus in de helft van de vijftien parken aangetroffen. Deze stof werd illegaal gebruikt tegen luis bij kippen en zit nog steeds in enkele diergeneesmiddelen. Monsters van paardenbloemen afkomstig van een biologische boerderij bevatten geen residuen van eerder genoemde stoffen. 
De betreffende onderzoekers wijzen erop dat de effecten van cocktails van diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen nooit voor toelating worden onderzocht. 
Ze adviseren een drastische inperking van het gebruik van insecticiden bij honden en katten. Ook pleiten ze ervoor dat honden met vlooienbanden niet mogen worden uitgelaten in parken en natuurgebieden. 
De bedreiging van bijen komt uit een onverwachte hoek. Ik heb bijenkasten staan in twee parken, polderpark Cronesteyn en de Houtkamp in Leiderdorp. Beide locaties zijn populaire honden uitlaat gebieden. Binnenkort wil ik enkele monsters van paardenbloemen laten analyseren om te zien of resten van diergeneesmiddelen ook in deze parken voorkomen. 
Het lijkt mij belangrijk dat bijenorganisaties zoals de NBV actie ondernemen. Bijvoorbeeld tegen dierenwinkels, tuincentra en dierenartsen, waar bovengenoemde “diergeneesmiddelen” volop worden verkocht. 
Onder andere het bedrijf Ecostyle levert bij-vriendelijke alternatieven tegen vlooien, teken en luis op basis van de natuurlijke werkzame stof Azadirachtin. Deze stof wordt gemaakt van de zaden van de Neemboom uit India.                                                                                                    Bron: dagblad Trouw 22 mei 2023

Naar het overzicht met al het nieuws