Kleurenblind

Mar
do 16

In de bijenstal in Leiderdorp kunnen in totaal 30 bijenkasten staan in twee lagen boven elkaar. De kasten staan op planken, die op een rails naar voren of achteren kunnen worden geschoven. Als ik in de onderste bijenkasten wil werken trek ik de onderste laag 50 cm naar voren, zodat ik ze van boven kan openen. Voor de bovenste laag kasten gebruik ik een kleine opstap om erin te kunnen werken. Hoogst efficiënt van opzet met een optimale ruimtebenutting dacht ik toen ik de bijenstal ontwierp en liet bouwen.
Nu met zoveel bijensterfte vraag ik mezelf af staan de bijenkasten niet te dicht op elkaar? Staan er niet teveel bijenkasten op één plek?
Broeder Adam, geestelijke vader van de Buckfastbijen zette zijn kasten in een ruime kring met de vliegopening naar alle richtingen. Dit om vervliegen van de ene kast naar de andere te voorkomen.

Bonte kleurenverzameling:

Ik tracht dit te voorkomen door de bijenkasten allerlei kleuren te geven.. Heeft het voldoende effect vraag ik mezelf en u als lezer af. Het blijkt namelijk dat bijen in feite kleurenblind zijn. De veronderstelling dat heldere kleuren aantrekkelijk zijn voor bijen gaat ervan uit dat hun vermogen om kleuren te zien gelijk is aan dat van ons. Dit is dus niet het geval. Bijen zijn blind voor de kleur rood en zij zien in tegenstelling tot mensen ultra violet. Verder piekt de kleurgevoeligheid van bijen in het blauwe en groene spectrum. Dus de bonte kleurenverzameling van mijn bijenkasten met rode en gele kasten hebben maar een beperkt effect op het voorkomen van vervliegen van de bijen (lees ook “Het bewustzijn van de bij” van Lars Chittka, uitgeverij Noordboek).
Ter voorkoming van het vervliegen van bijen en darren, waardoor een besmetting van varroa en virussen kan plaatsvinden, wil ik dit seizoen het aantal kasten in Leiderdorp beperken tot tien. Daarnaast wil ik voldoende afstand aanhouden tussen de kasten en ze als het ware in dambord verband in twee lagen opstellen.

Naar het overzicht met al het nieuws