Bijen hebben ook emoties

Jan
ma 16

Recentelijk is het boek van Lars Chittka verschenen met de titel “Het bewustzijn van de bij-verrassend onderzoek naar de intelligentie van bijen” (Uitgeverij Noordboek). 
De Britse entomoloog Lars Chittka beschrijft in zijn boek verschillende experimenten waarin wordt aangetoond dat bijen emoties hebben. Volgens de onderzoeker horen emoties tot het “overlevingsgereedschap” van de meeste dieren. 
Hij beschrijft dat werksters niet zuiver hun instinct volgen bij het uitbouwen van bijenraat. Normaal bouwen ze de raten van boven naar beneden. Wanneer er bovenin de korf een glasplaat wordt gelegd, waaraan de was slecht hecht, dan gooien ze het bouwplan overhoop en beginnen ze vanaf de bodem te bouwen. Dit bewijst dat de bijen op zijn minst een eenvoudige vorm van bewustzijn hebben. 
Zijn boek is een rijk overzicht van onderzoeken die hebben aangetoond dat bijen leren, communiceren, plannen maken, emoties voelen, verleden en toekomst voor de geest kunnen halen, zelfbewustzijn hebben en onzekerheid kennen.

(Bron: Trouw 26 november 2022)

Naar het overzicht met al het nieuws