Oogst springbalsemienhoning teleurstellend

Sep
di 15

Evenals vorig jaar zijn er bij Werkendam vlak bij het Steurgat 25 bijenvolken geplaatst om honing te kunnen oogsten van de Springbalsemien uit de Noorderwaard (Biesbosch).
In 2018 was de oogst van Springbalsemien erg goed, ruim 500 kg van 25 volken. Eén volk haalde zelfs 70 kg honing. Vorig jaar hebben we minder honing geoogst omdat we de volken op eigen honinig hebben laten overwinteren.
Dit najaar is de honing opbrengst zeer teleurstellend. Tot nu toe nog geen kg honing geoogst. Ook bij andere imkers met bijen op de Springbalsemien valt de oogst tegen. Op dit moment is het de vraag of er nog honing geoogst kan worden deze nazomer of dat het beter is te starten met bijvoeren? Andere jaren kwam er nog nectar binnen tot begin oktober.
Naast Springbalsemien stond er vorige jaren vele hectares groenbemester in bloei in het nabijgelegen landbouwgebied. Het lijkt erop dat de subsidie voor de boeren is komen te vervallen. Want dit jaar is er nergens een veld met bloeiende groenbemester te bespeuren.
De oorzaak van de tegenvallende dracht is waarschijnlijk te wijten aan de tropische drie-vier weken in augustus. Te hoge temperaturen en erg weinig neerslag.


 

Naar het overzicht met al het nieuws