Bijenmonitoring

May
do 11

De stichting Groen Cronesteyn wil de komende twee-drie jaar monitoren welke wilde bijen en hommels voorkomen in polderpark Cronesteyn. 
Op 22 maart jl. is er een bijeenkomst geweest voor vrijwilligers in het MEC in Leiderdorp. Gerard van der Klugt, deskundige op gebied van wilde bijen, liet zien wat er komt kijken bij het waarnemen van solitaire bijen en hommels. Ruim 20 geïnteresseerden hebben zich voor het monitoring project aangemeld. 
Het is de bedoeling in groepjes van twee-drie personen het veld in te gaan in drie periodes van het jaar, april, mei-juni en juli. 
Op de 22ste maart zijn de groepjes gevormd en zijn er afspraken gemaakt waar de eerste waarnemingen gaan plaats vinden. Gerard heeft zeven deelgebieden uitgekozen in het polderpark. De waarnemingen worden geverifieerd via
www.waarneming.nl en de app obsidentify
Op 8 april jl. konden de deelnemers proefdraaien met het fotograferen van solitaire bijen en hommels en het identificeren. Het bleek best lastig om goede foto’s te maken.
De stichting ziet het eerste jaar als een leerjaar voor alle deelnemers. 
Op langere termijn kunnen de waarnemingen gevolg hebben voor beheersmaatregelen in het park. Bijvoorbeeld wat kan er gedaan worden aan drachtverbetering voor wilde bijen en hommels in bepaalde jaargetijden.

Naar het overzicht met al het nieuws