De condities voor de oogst van heidehoning waren dit jaar erg goed. Van de tien bijenvolken op de Elspeterhei heb ik 45 kg heidehoning geoogst.
Sinds 2015 heb ik daar jaarlijks tien bijenvolken staan. De hei stond dit jaar uitbundig in bloei. Dit heeft tot een record opbrengst geleid. Tot nu toe was 25 kg heidehoning de maximum opbrengst.
De heidehoning is zeer stroperig en moeilijk uit de raten te slingeren. Ik verwerk de honing daarom tot raathoning. Het Bijenhuis in Wageningen heeft een speciaal verwarmde slingerruimte om heidehoning te slingeren. Via Natuurlijk Westland heb ik 15 kg heidehoning in een emmer kunnen kopen. Deze heidehoning zit inmiddels in potjes. Dus naast raathoning van de hei heb ik ook heidehoning in 350 gram potjes.
De bijenvolken afkomstig van de hei hadden ook veel honing verzameld in de broedbak. Bijvoeren met suikerwater was daarom niet nodig. Bekend is dat volken die overwinteren op heidehoning gevoeliger zijn voor Nosema. Deze schimmel en darmparasiet veroorzaakt diarree bij de volwassen bijen. Nosema is een echte voorjaarsziekte en kan uiteindelijk bijensterfte veroorzaken. Vooral als het voorjaar koud en nat is en er weinig stuifmeel binnenkomt.