Overwinteren op eigen honing

Sep
di 10

Biologische en antroposofische imkers oogsten alleen honing van de bijenvolken als er genoeg achterblijft voor de winterperiode.

Antroposofen zijn nog principiëler. Zij oogsten de honing van 2024 pas in het voorjaar van 2025. Zij laten de bijen overwinteren op eigen honing en wat ze in de winter niet hebben gebruikt wordt pas het voorjaar daarop geoogst.
Overwinteren op eigen honing is voor de bijen beter dan op bijgevoerde suiker. De meeste imkers moeten eind augustus beginnen met het voeren van 15 kg suikerwater (12 kg suiker) per volk om er voor te zorgen dat de bijen met voldoende voeding de winter doorkomen.

Mijn grotere volken staan in de zomer op twee broedbakken en één of twee honingkamers. Ik oogst alleen honing uit de honingkamers. Door de goede nazomerdracht zit er in de broedkamers zoveel honing dat het niet nodig is om ze met suikerwater bij te voeren. Andere jaren gebeurde dit met een enkele groot volk. Nu heb ik al negen volken waar het niet nodig is ze bij te voeren met suikerwater.
In de overige kleinere volken heb ik ongeveer 20% van de eigen honingproductie in de broedkamer laten zitten. Dit is te weinig om op te overwinteren. Dus ik ontkom er niet aan om een groot deel van mijn 45 bijenvolken bij te voeren met suikerwater.


De 15 liter suikerwater geef ik niet in één keer. Anders verdrinken de bijen met de opslag van het suikerwater hun eigen broed. De totale hoeveelheid suikerwater wordt meestal in vier keer gegeven. 
Soms komt het voor dat een volk het suikerwater niet opneemt. Dit is een slecht teken. Vaak is het een voorbode voor de "verdwijnziekte" veroorzaakt door virussen.

Naar het overzicht met al het nieuws