Bijenwerk in februari

Feb
do 9

Het beste is eigenlijk niets te doen en te kijken naar het vlieggedrag van de bijen tijdens de eerste vroege voorjaarsdagen met temperaturen boven de 13oC. Als er stuifmeel binnenkomt is het een teken dat een broednest aanwezig is met een leggende koningin.
De natuur loopt door de zachte winter tot nu toe (half januari) ver voor. Als er genoeg stuifmeel te halen is kunnen volken van voldoende grootte al vroeg een groot broednest aanzetten. Kleinere volkjes krijgen het nog moeilijk om tijdens een latere koude periode het broednest op temperatuur te houden.
Zelf gebruik ik de eerste mooie dagen eind februari om van volkjes die op twee bakken staan de honingkamer onderop te zetten. Dit voorkomt dat bij een vroege dracht in maart en begin april honing wordt opgeslagen in de honingkamer, waar gedeeltelijk suikerraampjes aanwezig zijn.
Tegelijkertijd is dit tevens een vroege voorjaarsinspectie. Hierbij verwijder ik eventuele dode bijen van de bodem. Bij veel sterfte kunnen die soms de uitgang blokkeren.

Naar het overzicht met al het nieuws