De smaak van honing

Sep
do 7

Mijn bijenkasten staan op vijf verschillende plekken. Dit jaar probeer ik de geoogste honing van de diverse locaties apart te slingeren. 
De voorjaarshoning uit de Houtkamp was licht van kleur en kristalliseerde snel door een hoog gehalte aan nectar afkomstig van koolzaadachtigen. 
De laatste voorjaarshoning uit de Houtkamp was zeer donker van kleur en was duidelijk afkomstig van luizen. Dus eigenlijk echte “woudhoning”. 
De voorjaarshonig uit Cronesteyn en van de Zijldijk was licht van kleur en afkomstig van verschillende voorjaarsbloemen. 
De meeste zomerhoning is geoogst van de linde uit de Houtkamp in Leiderdorp. De honing moet ik nog slingeren en het is nog een verrassing welke kleur de honing dit jaar heeft. 
De voorjaarshoning uit Bloemendaal bevat veel nectar afkomstig van de meidoorns uit de duinen. Wel was de  honing lichter van kleur dan voorgaande jaren. De meidoornhoning is zeer aromatisch. 
De zomerhoning van de Zijldijk in Leiderdorp bevat veel nectar afkomstig van de klaver, waarvan ruim 1,5 ha stond te bloeien. Deze honing moet ik nog slingeren. Ik ben benieuwd naar de kleur en de smaak. 
De zomerhoning uit Cronesteyn is pure bramenhoning. Zeer licht van kleur en fruitig van smaak. Vorig jaar tijdens verschillende proeverijen was deze honing favoriet. 
Uit Brabant heb ik frambozenhoning kunnen kopen. Deze honing is rood-roestbruin van kleur en heeft een zeer aparte pittige nasmaak. Volgens kenners in de keuken toe te passen in smoothies, pannenkoeken, desserts en salades. 
Uit Noord Limburg, uit het natuurgebied de Mijnweg heb ik Acaciahoning en Lindehoning van een collega imker gekocht. De Acaciahoning is zacht van smaak en heeft een hoog fructosegehalte en kristalliseert daardoor niet snel. 
Naast de Bergamothoning en Eucalyptushoning uit Calabrië (Zuid Italië) valt er deze zomer veel te proeven en te ruiken. De verschillen kleuren en smaken maken honing tot een intrigerend product.

Naar het overzicht met al het nieuws