Calamiteiten in de Biesbosch

Oct
di 6

De honingopbrengst van de Springbalsemien in de Biesbosch valt dit jaar erg tegen. Normaal is de verwachting van 25 volkjes 300-500 kg honing. Dit jaar is 25 kg geoogst. De hoge temperaturen in augustus zorgde ervoor dat de bloemen nauwelijks nectar af gaven. Wel kwam er gelukkig genoeg stuifmeel binnen.
In september hebben de bijen wel meer nectar gehaald. Na enig wikken en wegen is besloten de honing aan de bijen te laten. Eind september is begonnen met het bijvoeren van de volkjes met suikerwater. Besloten is om de volkjes tot half oktober in de Biesbosch te laten staan. Op omliggende akkers is toch nog de nodige groenbemester zoals mosterzaad gezaaid.
Bij de wekelijkse controle waren er tot mijn verrassing vier volken omgevallen. Door het zware gewicht van de kasten (suiker en honing) was een draagbalk op een kwast in het hout gebroken. Gelukkig waren alle volkjes nog levend en was met enige improvisatie de stijger waarop de bijenvolken staan te repareren.
Met de auto probeer ik zo dicht mogelijk bij de bijen te komen. Gebruikelijk is een stukje te rijden over het fietspad dat loopt langs het Steurgat in Werkendam. Op de dijk is een uitsparing gemaakt om de auto te keren. De bovenlaag van de grond was erg glibberig. Hierdoor was keren niet mogelijk, bleek achteraf. De auto gleed van de dijk af naar beneden en kon niet meer omhoog rijden. Gelukkig kon de boer met zijn trekker de auto weer omhoog trekken. Anders had ik naast de bijen moeten overnachten.

Naar het overzicht met al het nieuws