BEEP app en BEEP base ondersteunen de imker op digitale manier

Dec
ma 5

De BEEP app en BEEP base zijn ontwikkeld om de imker bij het verzorgen van zijn bijenvolken te ondersteunen. 
Voor een onderzoek naar de oorzaak van de bijensterfte heb ik twee jaar geleden tien stuks van deze BEEP bases aangeschaft. Met deze meetapparatuur wordt het gewicht van het volk bijgehouden, de kastemperatuur in het hart van het broednest en wordt het geluid van het bijenvolk geregistreerd. Met de BEEP app kan een digitale kastkaart worden bijgehouden. De meetgegevens worden draadloos doorgestuurd naar mijn computer thuis. 
Vooral de temperatuurmeting en gewichtsontwikkeling hebben voor mij een toegevoegde waarde. De geluidsmetingen zijn interessant, vooral op het moment van communicatie tussen tuter en kwakers. Het is voor mij nog lastig enig verband te leggen tussen de geluidsregistratie en de ontwikkeling van het bijenvolk. 
Het eerder genoemde onderzoek naar de oorzaak van de bijensterfte heeft niets opgeleverd. Dit kwam doordat de BEEP bases een half jaar te laat werden geleverd als gevolg van de coronacrisis. 
Momenteel worden de BEEP bases gebruikt voor een ander onderzoek van de biologie student Stijn Belonje (Universiteit Leiden). Hij onderzoekt het effect van diverse schimmelextracten op de bestrijding van varoamijten. De schimmelextracten zijn via één liter suikerwater met het voeren aan de bijenvolken toegediend. 
Het gebruik van schimmelextracten tegen varoa is bekend uit Amerika. Op basis van dit onderzoek behandel ik mijn bijenvolken enkele keren in het seizoen met een extract van Metarhizium. In feite is het onderzoek van Stijn een vervolg op Amerikaans onderzoek.

Naar het overzicht met al het nieuws