Varroabestrijding met Metarhizium

Nov
di 5

In Amerika is een vloeibare formulering van de schimmel Metarhizium toegelaten als bestrijding van de varroamijt in bijen. Vorig jaar heeft Bayer een toelating gekregen voor het middel Bio1020 als biologische bestrijder in de tuinbouw. Bio1020 bestaat uit rijstkorrels waarop de schimmel is geënt. Het middel heeft nog geen toelating als bestrijding van varroa in de bijenteelt. 
Vorig jaar heb ik in al mijn volken (45) een bakje in een kantraam gehangen (in april) gemengd met 50 gram Bio1020 en 100 gram potgrond. In de loop van het seizoen heb ik regelmatig het aantal gevallen varroamijten bijgehouden. In de meeste volkjes vielen er nauwelijks varroamijten op de laatjes. Later in het seizoen zag ik in enkele volken het aantal mijten wel toenemen. 
De schimmel Metarhizium is actief tussen de 15oC-30oC. Zodra een varroamijt in contact komt met een spore gaat de mijt dood en verspreidt vervolgens nieuwe sporen. Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat sporen zicht ook verspreiden naar naburige bijenvolkjes, die niet zijn behandeld met de schimmel. 
De schimmel gedijt goed onder niet te natte en niet te droge omstandigheden. Onder gunstige omstandigheden blijft de schimmel een jaar actief. 
De bijen vertonen hygiënisch gedrag en gaan met de potgrond slepen. Hierdoor komen ze in aanraking met de schimmel. 
Ook dit seizoen heb ik weer alle volken behandeld, vanaf begin april met verse Metarhizium. Een aandachtspunt is dat de potgrond vrij snel uitdroogt waardoor de schimmel minder actief is. De bakjes die ik in een kantraam gebruik worden door de bijen dichtgebouwd, waardoor het moeilijk is om de potgrond regelmatig te bevochtigen. 
Drie andere imkers hebben dit seizoen ook ervaringen opgedaan met de schimmel Metarhizium. Mijn eigen ervaringen zijn nog wisselend, hetzelfde geldt voor twee van de andere imkers. Bij de derde zijn de resultaten goed. Na behandeling met oxaalzuur viel er erg weinig varroa uit zijn volken. Hij heeft de grondbakjes bevochtigd met een suikerwater oplossing. 
Volgend seizoen gaat de praktijkproef verder met gebruik van een kunststof voerbakje, die makkelijker te bevochtigen is. 
Ondertussen wil ik contact opnemen met Bayer om te bekijken of een uitbreiding van de toelating voor toepassing in de bijenteelt mogelijk is.

Naar het overzicht met al het nieuws