Ups en down's in imkerland

May
do 5

De laatste jaren hebben veel imkers leren leven met 20-40% bijensterfte. Afgelopen winter echter zijn veel imkers in Nederland getroffen door een grotere bijensterfte dan normaal. Cronesteyn's Hof heeft 90% van zijn bijenvolken verloren aan de zogenaamde verdwijnziekte. Deze verdwijnziekte, ook wel "disorder and collapse virus" genoemd wordt overgedragen door de in de bijenvolken aanwezige parasiet Varoa.
Het afgelopen seizoen zijn de bijenvolken van Cronesteyn' Hof op een biologische wijze behandeld tegen varoamijten. Tijdens het seizoen zijn de bijenvolken twee tot drie keer besprenkeld met de schimmel Metharhizium. Onder de bijenkasten zijn bakjes met grond geplaatst waaraan grondroofmijten (Hypoaspis) zijn toegevoegd. Aangezien bij andere imkers de bijensterfte ook hoog was, ondanks traditionale behandeling met oxaalzuur of mierezuur, is dit voor Cornesteyn's Hof geen aanleiding om van de biologische bestrijding af te stappen.
Op de lange termijn is selectie van bijenvolken op gedrag, waarbij ze de varoamijten zelf verwijderen de enige oplossing. Dit is echter nog een lange weg te gaan.
Gelukkig zijn er vier weken geleden elf nieuwe bijenvolken aangekocht van een imker uit Venlo. Dit zijn raszuivere F1 Carnica's. Zodoende is er weer volop activiteit in de bijenstal in de Houtkamp in Leiderdorp. Vijf goede volken in Bloemendaal zijn gelukkig de winter goed doorgekomen.
De verwachting is dat met het huidige zonnige voorjaarsweer over twee weken de eerste voorjaarshoning kan worden geoogst.

Naar het overzicht met al het nieuws