Op dit moment heeft Cronesteyn's Hof negen verschillende soorten honing in de verkoop. Te weten: Voorjaarshoning van het fruit, Zomerhoning van Acacia, Braam, Klaver, Linde, paardebloem, Najaarshoning van Blauwe Knoop en Heide. De najaarshoning van pompoen is uitverkocht.
Hoe kan het dat er zoveel verschillende soorten honing zijn en hoe weet je dat lindehoning van de linde afkomstig is?
Soms denken klanten dat fruithoning zo heet omdat er appels of peren in de honing zitten. Ze willen "echte" honing zonder toevoegingen. Behalve de honing met walnoten zijn alle soorten honing zuiver, zonder toevoegingen.
De verschillen ontstaan omdat de bijenkasten op verschillende locaties staan en planten en bomen in een bepaalde maand bloeien.
In mei bloeien de appel- en perenbomen. De nectar die de bijen daarvan verzamelen vormt fruithoning. Deze is afkomstig uit Venlo en omgeving.
In juni bloeit de Acacia. In Venlo verzamelen de bijen daar de nectar van de Acaciabomen.
Van half juni tot eind juli bloeien in Leiderdorp massaal lindebomen. In deze periode weet je dat 80% van de binnenkomende nectar lindehoning oplevert. Lindehoning heeft een speciale mintsmaak.
In polderpark Cronesteyn staan bijenkasten die eind mei tot eind juni voornamelijk nectar verzamelen van de daar rijk bloeiende bramen.
Vaak zijn de verschillen tussen de soorten honing te zien aan de kleur, smaak, vloeibaarheid en snelheid van kristallisatie.
Voorjaarshoning uit de Houtkamp is afkomstig van verschillende voorjaarsbloeiers. Dominant is de in vele bermen bloeiende Herik. Dit is een koolachtige die ervoor zorgt dat deze voorjaarshoning snel kristalliseert. De kristallisatie hangt af van de glucose en fructose verhouding in de honing. Des te meer glucose des te sneller kristalliseert de honing.
Een soort honing die veel stuifmeel bevat zal ook sneller kristalliseren. De stuifmeelkorrels vormen het begin van het kristallisatieproces. Gekristalliseerde honing is weer vloeibaar te maken door de hoing "au bain-marie" op te warmen tot maximaal 40oC. De honing die langzaam kristalliseert is de Acaciahoning.
Een buitenbeentje tussen alle soorten honing is de heidehoning aflomstig van de Elspeterheide op de Veluwe. Heidehoning is zeer stroperig en daardoor niet uit de bijenraten te slingeren. Dat is de reden dat heidehoning uitsluitend als raathoning wordt verkocht. De stukjes raat met heidehoning zijn in blokjes te snijden en de raat van bijenwas kan mee opgegeten worden. De bijenwas is zeer goed voor de spijsvertering.
Een leuk recept met raathoning is om de raathoning in porties te verdelen, daarna in te vriezen en ze als exclusief toetje als honingijs met bijvoorbeeld aarbeiengelei op te dienen.