Door het natte en wisselende voorjaarsweer is de oogst van voorjaarshoning dit jaar erg tegengevallen. Oogstte ik gemiddeld 250 kg voorjaarshoning, dit jaar bleef de oogst steken op 75 kg.
Gelukkig maakte de lindedracht van half juni tot half juli veel goed. Voorgaande jaren bracht de linde gemiddeld 250 kg honing, dit jaar 425 kg. De zomers van afgelopen jaren waren erg droog. Daardoor geven de lindes weinig nectar. Wel zaten er veel luizen in lindebomen. De bijen verzamelde op de uitwerpselen van de luizen zogenaamde bladhoning. Door een roetdauwschimmel op de luizenuitwerpselen was de lindehoning erg donker en ontbrak de kenmerkende mintsmaak. Dit jaar gaven de bloemen van de linden door het natte voorjaar veel nectar en zat er weinig luis in de bomen met als gevolg, mooie heldere lindehoning met het kenmerkende mintsmaakje.
Meestal is de dracht na half juli afgelopen. Tot mijn verbazing heb ik tot eind augustus van diverse bijenstanden nog 125 kg nazomerhoning geoogst. Waarvan 35 kg pompoenhoning uit Roelofarendsveen. De meeste nazomerhoning is waarschijnlijk afkomstig van klaver.
Uit polderpark Cronesteyn heb ik 25 kg bramenhoning geoogst. Na de bramen heb ik 10 kg honing geoogst van de Blauwe knoop. Deze zeldzame moerasplant bloeide uitbundig in de moerastuin in polderpark Cronesteyn.
Voor mij is het seizoen nog niet afgelopen. Op de Elspeterheide staan negen bijenvolken. Naar verwachting kan daar nog 50 kg heidehoning worden geoogst, die ik verkoop als raathoning. Heidehoning is zo stroperig, waardoor het niet uit de raten is te slingeren.