Zomerdracht twee weken vroeger

Aug
ma 3

De zomerdracht is polderpark Cronesteyn ia afkomstig van voornamelijk bramen. Bij de bijenvolken die staan bij De tuin van de smid, Houtkamp Leiderdorp, Zijldijk Leiderdorp en in Bloemendaal komt de zomerdracht voornamelijk van de linde. Ruim 20% van de zomerhoning was afkomstig van de nectar afkomstig van bladluizen. De nectar van de bladluizen worden door de bijen van het blad van de linde en andere bomen verzameld.
Door een roetdauwschimmel die op de nectar groeit krijgt de honing een donker kleur. Vooral tijdens drogere periodes bestaat een groter deel van de lindehoning uit bladhoning en dit kleurt de honing donker. Deze zogenaamde woudhoning is zeer smaakvol en bevat meer mineralen dan gewone honing. 
In tegenstelling tot de voorjaardracht vield de zomerdracht enigzins tegen. Wel waren de lindebomen twee weken eerder in bloei en al eind juli uitgebloeid.
Van de bijen die staan in de Haarlemmermeer bij zorgtuin De Tas aan de Huigsloterdijk is helemaal geen honing geoogst. Door het ontbreken van cultuurgewassen zoals koolzaad moesten de bijen eind juli al worden bijgevoerd.

Naar het overzicht met al het nieuws