Monitoring van solitaire bijen en hommels in polderpark Cronesteyn

Mar
do 2

Stichting Groen Cronesteyn wil dit voorjaar een onderzoek starten naar de aanwezigheid van solitaire bijen en hommels in polderpark Cronesteyn.
Hiervoor heeft ze zich laten adviseren door de stichting EIS, die ervaring heeft met dit soort onderzoek. Volgens EIS is het van belang de monitoring te doen met vrijwilligers die al enige kennis van zaken hebben in het monitoren van solitaire bijen en hommels. Eventueel ondersteund door mensen met meer ervaring.
Het polderpark kent verschillende biotopen. Het onderzoek zou plaats kunnen vinden op het    “Hoge land”, het perceel achter het theehuis, wat jaarlijks met steun van onder andere de bijenvereniging wordt ingezaaid met een bijenvriendelijk mengsel. De ander plekken die voor onderzoek in aanmerking komen zijn de nieuw aangelegde paddenpoel en de moerastuin.
De monitoring zou op deze plekken drie keer per jaar plaats moeten vinden, in maart, mei en juli.
Elk onderzoek naar aanwezige solitaire bijen en hommels kost per locatie ongeveer 1 uur per waarneming.
Het onderzoek in 2023 is een nulmeting. Door het onderzoek nog twee jaar te herhalen hoopt de Stichting Groen Cronesteyn een beeld te krijgen van de aanwezigheid en ontwikkeling van solitaire bijen en hommels in het park.
Stichting EIS brengt ook een advies uit met welke maatregelen de bijen- en hommelstand in Cronesteyn is te verbeteren.
Dit advies heeft al geleid tot de keuze van witte klaver voor het inzaaien van het perceel achter het theehuis. Witte klaver is niet alleen een goede drachtplant voor onze honingbijen maar ook goed voor solitaire bijen en hommels.

De stichting zoekt nog vrijwilligers die deel willen nemen aan bovengenoemd onderzoek.
Aanmelden kan via Dirk Jan Binnendijk 071-541 65 64 of
info@cronesteynshof.nl

Naar het overzicht met al het nieuws