Aziatische hoornaar een serieuze bedreiging

Dec
do 1

De laatste twee jaar rukt de Aziatische hoornaar vanuit België en Zuid Nederland op in noordelijke richting. Voor onze bijen vormt de Aziatische hoornaar een grotere bedreiging dan de inheemse Europese hoornaar.
Europese hoornaar Aziatische hoornaar

 

 

 

 

 

Aziatische hoornaar              Europese hoornaar
(Beeld: ©Albert de Wilde)           (Beeld: ©D. & J. Oostveen)  


De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar en goed te herkennen aan zijn volledig zwarte borststuk. Ook de poten zijn zwart maar de uiteinden van de poten zijn knalgeel. Op het achterlijf is aan de voorzijde een smalle gele band te zien. Verder naar achter is een dikkere gele band te zien. Werksters van de Aziatische hoornaar worden 1,7-2,4 cm groot. 
De levenswijze van de Aziatische hoornaar is veelal hetzelfde als die van andere sociale wespen. Opvallend zijn wel de vrij grote nesten met wel 1.000 wespen, meestal gebouwd hoog in boomtoppen. 
De Aziatische hoornaar is een jager met een sterke voorkeur voor honingbijen. Zo’n 37% van hun dieet bestaat uit honingbijen. In stedelijk gebied kan dit wel 65% bedragen. De wesp dringt de bijenkast binnen en kan het bijennest volledig leeg roven. 
Sommige bijenvolken hebben de eigenschap om een binnen dringende wesp met meerdere bijen in te ballen waarna de wesp door een verhoogde temperatuur van 40oC wordt gedood. Niet alle volken hebben deze vorm van verdediging in huis. Het beste is bij aanwezigheid van Aziatische hoornaars het vlieggat te verkleinen zodat de wesp de bijenkast niet kan binnendringen. 
Op de website van de NVWA staat een handleiding wat u moet doen bij het zien van een Aziatische hoornaar.
www.nvwa.nl/onderwerpen/aziatische-hoornaar
Een Italiaanse klant van mijn adviesbureau in Zuid Calabrië had 26 bijenvolken staan voor de bestuiving van Bergamot. Een citroenachtige vrucht, die gebruikt wordt voor het maken van eau de cologne. Een week geleden (half oktober) kreeg ik te horen dat van de 26 volken er nog slechts 5 in leven waren. De rest van de volken waren gedood door de Aziatische hoornaar. De wespen kunnen dus in korte tijd een slachting aanrichten.

Naar het overzicht met al het nieuws